Miksi saman talon kattoremontin hinta voi olla 12 400 tai 15 800?

Kattoremontin hinta saattaa vaihdella muutamista satasista useisiin tuhansiin euroihin, vaikka kyseessä olisi täysin sama kohde. Tarjousten hintaerot aiheuttavat joskus hämmennystä ja ostajana on suuri kiusaus valita vaihtoehdoista halvin toteutus perehtymättä sen tarkemmin, mitä kaikkea hyvää hieman suuremmalla satsauksella saa.

Kattoremontin tekijöiden kilpailuttaminen on tietenkin järkevää, mutta remonttia ei kannattaisi koskaan ryhtyä tekemään pelkän katon vuoksi. Lopputuloksen pitäisi huomioida kaikin tavoin katon alla elämäänsä elävän asukkaan tarpeet ja tulevaisuuden suunnitelmat. Tässä tekstissä kerromme kaksi esimerkkiä, miten asiakkaanamme olleen perheen rintamamiestalon peltikaton hinta muodostui ja mitkä olivat ratkaisevat erot toteutusten välillä.

Tavallinen vai asiakkaan tarpeiden mukainen kattoremontti?

Kuopiossa asustavalla asiakasperheellämme on 1950-luvulla valmistunut rintamamiestalo. Kattoa koristi jo jonkin aikaa hyvin palvellut peltikatto. Katon tekeminen suoraan edellisen päälle ei ole mitenkään tavaton näky. Tässäkin kohteessa varsinaisen katon alta löytyi vanha huopakatto.

Asiakas kertoi kartoitustapaamisessamme suunnittelevansa yläkerran ullakkotiloihin sisäremonttia. Remontin tarkoituksena olisi rakentaa puolilämpimistä tiloista omat huoneet perheen lapsille. Kattoremontti olisi suunniteltava siis siten, että katon eristyskyky on paras mahdollinen lämmintä asumiskäyttöä silmällä pitäen.

Jos olisimme ajatelleet, että pelkkä katto tarvitaan, remontti olisi edennyt seuraavasti:

 1. Otetaan vanha peltikatto ja huopakatto pois
 2. Tehdään uudet pohjarakenteet aluskatteineen
 3. Asennetaan uusi peltikatto
 4. Uusitaan kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät
 5. Pellitetään läpiviennit

Näin toteutetun kattoremontin hinnaksi olisi muodostunut 12 400 euroa.

Asiakkaan kanssa keskustellessa kuitenkin oivalsimme, että yläkerran lisälämmöneristys kannattaa tehdä ulkopuolelta kattoremontin yhteydessä. Näin eristämistoimet eivät veisi tulevilta asuinhuoneilta turhaan korkeutta. Jälkikäteinen eristäminen sisäkautta toisi myös ylimääräisiä remonttikustannuksia asiakkaalle myöhemmin, koska laipioiden pudotus olisi joka tapauksessa tehtävä. Lisäksi ilmeni vielä, että aiemmin suoritetun ulkoverhousremontin yhteydessä räystäät olivat jääneet lyhyeksi. Siihen voisimme vaikuttaa kattoremontin yhteydessä.

Asiakas pyysi lopulta tarjouksen tämän esityksen mukaan. Projekti eteni lopulta seuraavasti:

 1. Purimme peltikaton, huopakaton ja aluslaudoituksen
 2. Teimme lisälämmöneristyksen
 3. Korotimme kattotuoleja ja kiinnitimme runkolevyt kattotuoleihin
 4. Asensimme hengittävän aluskatteen
 5. Asensimme Weckmanin lukkosaumakaton paksuimmalla pellillä ja parhaalla pinnoitteella
 6. Jatkoimme räystäitä ja kiinnitimme uudet kattoturvatuotteet.

Toteutuneen kattoremontin hinta oli lopulta 15 800 euroa.

Pienellä lisäpanostuksella asiakas sai toimivamman räystäsratkaisun, lisälämmöneristyksen ja enemmän tilaa yläkerran huoneille. Lisäksi asiakas säästää selvää rahaa, kun hän voi nyt tehdä sisäremontin yläkertaan kokonaan itse.

Kuinka suuria vaikutuksia materiaaleilla todellisuudessa on kattoremontin hintaan?

Kattoremonttien hinnoittelu on pysynyt normaalisti hyvin vakaalla tasolla, lukuunottamatta koronapandemian aiheuttamia markkinahäiriöitä, joiden johdosta puutavaran ja peltien hinnat ovat tilapäisesti kohonneet jopa 2,5-kertaisiksi normaaliolosuhteisiin verrattuna.

Kiinnitystarvikkeissa ei ole mainittavia eroja. Nykyaikana ne ovat lähes poikkeuksetta kattovalmistajien hyväksymiä. Hengittävän aluskatteen rullahinta voi toki olla jopa nelinkertainen verrattuna halvempiin ratkaisuihin, mutta tähän kannattaa panostaa. Kate tienaa nopeasti hintansa pois parempana tuulettuvuutena ja terveenä säilyvänä rakenteena.

Peltien paksuuksissa ja pinnoitteissa on muutamien satasten kustannuseroja, mutta takuut vaihtelevat 10 vuodesta jopa 50 vuoteen. Kun kattoremontti on hinnaltaan joka tapauksessa viisinumeroinen urakka, kannattaa tarkasti pohtia, onko järkevää luopua yli puolet pidemmästä takuusta vain siksi, että säästää pikkusumman tässä ja nyt. Kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien takuut ovat lähes vastaavat kuin kattopelleissä. Ne kannattaa yleensä uusia saman remontin yhteydessä, koska myöhempi asennus tulee kalliimmaksi.

Käsittelimme aiemmassa blogitekstissämme kattoremonttitarjouksia ja miten voit verrata tarjousten sisältöjä. Ikäviä yllätyksiä ei pääse syntymään, kun muistaa selvittää perusteellisesti, mitä tehdään ja millä tavalla. Suonenjokelaisten Iivosten ostopäätökseen tarjouksen sisältö vaikutti ratkaisevan paljon.

Jos olet miettinyt kattoremontin toteuttamista, kutsu meidät paikan päälle keskustelemaan tarpeestanne. Soita 040 189 1010 tai täytä yhteydenottolomaketta.