Onnistuneen maalauksen perusteet

NÄIN ONNISTUT MAALAUKSEN KANSSA VARMASTI

Talon maalaus saattaa ensimmäisenä kuulostaa helpolta hommalta. Mitäs ihmeellistä siinä muka on? Sen kun hakee rautakaupasta sudit, telat, maalipöntöt ja talkooporukalle evästä. Pensselit kaikille kouraan ja töihin.

Todellisuudessa on ainakin kaksi kriittistä syytä, miksi kannattaisi suosiolla kutsua ammattilainen maalaustyön tekoon. Nimittäin huonosti tehty työ on molemmista päistä palava kynttilä sekä talolle, että lompakolle. Tässä tekstissä kerromme, miten tunnistat maalauksen tarpeen, miksi riittävä ennakointi on tärkeää ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, että maalaus antaa talollesi hyvän suojan.

Mistä tunnistaa, että on aika tehdä maalaus?

Maalipinnoille on tasaisin väliajoin hyvä tehdä silmämääräinen tarkastus. Mitä nopeammin pystyt havaitsemaan huoltomaalauksen tarpeen, sitä edullisemmaksi urakka tulee. Maalaustarpeen varmoja tuntomerkkejä ovat:

  • Värin himmeneminen. Väri on liitumainen, ei kirkas
  • Maalipinnan hilseily ja kariseminen. Maali saattaa lähteä jopa kokonaisina lastuina pois
  • Mustahomepisteet puun pinnalla
Hilseilevää maalipintaa puupaneeleissa.
Maalin hilseileminen on selvä merkki siitä, että maalipinta kaipaa uusimista.

Tarkastus kannattaa aloittaa paikoista, joihin kohdistuu eniten sään tuomaa rasitusta. Kaikista huonoin vaihtoehto on päästää sateen ja auringon kuormitus järsimään paljasta puun pintaa. Pehmenneen ja lahovaurioituneen puun kohdalla ei selvitä enää pelkällä maalauksella, vaan laudoitusta joudutaan vaihtamaan.

Mustahomepiste voi nopeasti ajateltuna kuulostaa pelottavalta löydökseltä, mutta kyseessä on usein hyvin pinnallinen oire. Sen saa yleensä pois hyvällä pesulla. Mustahomepisteet johtuvat usein siitä, ettei puulle ole tehty homesuojausta. Huonosti tuulettuvat pinnat ovat kaikkein altteimpina mustahomepisteille.

Ulkoverhouksen pinta kannattaa pitää aina mahdollisimman puhtaana. Hyvin likainen seinä himmenee nopeammin. Myös seinän vierestä nouseva kasvillisuus kiihdyttää maalipinnan kulumista. Jos huomaat, että himmeneminen on pitkällä, on aika toimia. Viimeistään se on tehtävä silloin, kun havaitset maalipinnassa hilseilyä.

Miten suunnitellaan onnistunut maalaus?

Ensimmäiseksi on tutkittava, missä kunnossa seinät ovat. Talon iästä ei voi tehdä suoria johtopäätöksiä. Toisinaan vastaamme tulee 1940-luvulla rakennettuja taloja, joissa puut ovat edelleen kovia ja maalipinta hyväkuntoinen. Välillä kohtaamme surkeassa kunnossa olevia seiniä jo muutaman vuosikymmenen takaa. Näissä tapauksissa käyttöikää merkittävästi pidentävät huoltomaalaukset on laiminlyöty.

Toiseksi selvitetään, mitä materiaaleja on aiemmin käytetty. Kaikki maalit eivät nimittäin sovi keskenään toistensa päälle. Markkinoilla on olemassa kaikenlaisia kuullotteita, puunsuojia, vesiohenteisia maaleja ja öljypohjaisia maaleja. Materiaalivalinnoissa kannattaa luottaa ammattilaisen näkemykseen, eikä niissä kannata turhaan kitsastella. Maalausremontin hinta on joka tapauksessa 80% työtä. Työ on ostajan onneksi juuri se kotitalousvähennyskelpoinen osuus urakasta. Materiaalivalinnoissa on huomioitava myös pinnat, mihin niitä käytetään. Esimerkiksi hirsipinnoille on oltava hengittäviä maaleja, jotka eivät tee kalvoja.

Varsinainen työ aloitetaan kaapimalla hilseilevät ja karisevat maalipinnat pois. Vaurioituneet laudat uusitaan. Tämän jälkeen ulkoverhous pestään huolellisesti. Pinnan puhtaus vaikuttaa oleellisesti maalin tarttumiseen. On ehdottoman tärkeää pestä ulkoverhous hyvin ennen varsinaista maalausta. Tämä on yleensä se työvaihe, jonka tee-se-itse-maalarit jättävät tekemättä. Laudoituksen pinnasta voi pelkällä silmäilyllä saada helposti virheellisen käsityksen, että pinta olisi puhdas.

Pensseleitä ja maalaustela. Oranssia maalia.
Uuden maalin täytyy sopia yhteen aiemman maalipinnan kanssa.

Jos seinässä on hyväkuntoinen pohjamaali, uutta pohjatyötä ei tarvitse tehdä. Muussa tapauksessa pohjamaalaus suoritetaan ennen pintamaalausta. Kun remonttitarpeeseen reagoidaan riittävän ajoissa, yksikin kerros pintamaalia riittää. Tästä koituu automaattisesti aika- ja materiaalisäästöä. Oikeat valinnat varmistavat, että maali pysyy seinässä hyvin ja toimenpiteet antavat mahdollisimman pitkän suojan puulle.

Miksi kannattaa valita ammattilainen maalaustyöhön?

Nykyisin talkoomaalauksiin törmää jatkuvasti harvemmin. Ihmiset ovat oppineet kysymään yhä useammin ammattilaisilta apua maalausremonttiensa kanssa. Esimerkiksi asiakas on saattanut ostaa talon, eikä hänellä ole tietoa seinäpintojen materiaaleista. Ammattilainen on paras vastaamaan näihin kysymyksiin.

Ostajat haluavat panostaa työn laatuun. Ammattilaiselta saa työlle takuun. He pitävät huolta, että kaikki tarvittavat työvaiheet tulevat suoritetuiksi ilman oikomista ja käytössä olevat tarvikkeet ovat varmasti sopivat. Ei tarvitse pelätä sitäkään, että useiden metrien korkeudessa keikkuminen tuottaa maalaushommalle kohtalokkaan kalliin hintalapun.

Sitten on tietysti oma aika. Kellossa meillä kaikilla on tasan saman verran tunteja ja vapaus valita, mihin ne haluamme käyttää. Haluammeko tyhjentää kalenterin heinäkuussa ja vetää pitkää tikkua joka tapauksessa lyhemmästä ulkoverhouksen eliniästä? Vai haluammeko sittenkin lähteä perheen kanssa lomareissuun ja tulla kotiin valmiiseen pöytään – uusi ja uljas maalipinta vastassa?

Tärkeintä on, että maalaus suoritetaan riittävän ajoissa. Kaikki ennakointi on säästöä ja pidempää ikää ulkoverhoukselle. Kuopiolaisen Leena Mikkosen kohdalla tilanne saatiin vielä hyvin hallintaan kunnostamalla vanha ulkoverhous. Voit lukea tarkemmin Leena Mikkosen remontista täältä.

Jos pienestikin pohdit, kannattaisiko seinien maalaus ottaa jo työn alle, muista, että toimimalla ajoissa säästät rahaa ja lisäät elinvuosia kotisi mittariin. Pyydä meidät keskustelemaan tilanteestasi. Ota yhteyttä soittamalla 040 189 1010 tai lähetä yhteydenottolomake.