Näillä 4 vinkillä arvioit kattoremontin tarpeen

Tiesitkö, että voit hyvin helposti arvioida itse, kaipaako talosi katto uusimista, huoltoa tai korjausta?

Katon kuntoa kannattaa arvioida vähintään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Tärkeämpi aika tarkistukselle on kevät, koska talven aikana katolla seisonut lumi ja jää ovat kuormittaneet kattoa ja aiheuttaneet rasitusta, jonka seurauksena kattoon on voinut syntyä vaurioita. 

Kattoa voi toki visuaalisesti silmäillä myös maasta, mutta katon kunnon todellinen arviointi vaatii katolle nousua sekä yläpohjassa käyntiä. Näin voit havaita paremmin mahdolliset puutteet tai viat. 

On hyvin yleistä, että katolla ei käydä vuosiin. Jos siis edellisestä kerrasta on aikaa, kannattaa tarkastaa tilanne. 

  1. Silmäile, että katon materiaalit, kiinnitykset ja listoitukset ovat paikallaan. Tarkasta myös, että pellitykset ja piipunhatut ovat paikallaan. Katso, että vesi ohjautuu hallitusti vesikouruja pitkin maahan. Tarkasta myös kattotikkaiden, kulkusiltojen ja lumiesteiden kunto ja kokeile kiinnityksiä. 
  1. Kaikki läpivientien kohdat kuten savupiiput, ilmastointiputket, kattoikkunat ja niiden pellitykset tiivisteineen on syytä tutkia. 
  1. Katso yleisilmettä. Jos kattosi on peltikatto, niin arvioi maalipinnan kuntoa. Hilseileekö maali tai onko pellissä ruostetta? Onko tiilikatolla tiilet ehjiä, eikä tiilien pinnat ole rapautuneet? Onko huopakatossa halkeamia, repeämiä tai poimuja? Onko katto puhdas? Esimerkiksi sammal tiilikatolla pitää kattotiilet kosteana, jolloin ne eivät pääse missään vaiheessa kuivumaan. Tämän seurauksena tiilet pääsevät pakkasella helposti särkymään. 
  1. Jos mahdollista, niin käy seuraavaksi yläpohjassa tarkistuskierroksella. Ensimmäiseksi, arvioi tuoksua, vaikuttaako ilma raikkaalta. Kokeile villoja, ovatko villat kuivia ja kiinnitä erityisesti huomiota läpivientikohtiin. Tarkasta, näkyykö missään tummentumia tai vuodon jälkiä. 

Jos havaitset näissä neljässä kohdassa puutoksia tai muita poikkeamia, on syytä tehdä tarkempi kartoitus. Jos tilanne on akuutti ja vettä tulee jo sisälle asti, niin pyri keräämään vesi esimerkiksi astioihin. 

Vuototilanteessa jokainen hetki on kallis, joten lisävahinkojen minimoimiseksi on erittäin tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä. Päivystävän numeron löydät täältä.

Miten nopeasti saan apua ja mitä sitten tapahtuu?

Tarkemman kartoituksen meiltä saat sopimalla ajan kanssamme. Tulemme tekemään kartoituksen heti työtilanteen salliessa. Kiireellisissä tilanteissa pyrimme tulemaan paikalle jo samana päivänä. Kartoitus ei maksa sinulle erikseen mitään. 

Kartoituksessa käydään kanssasi kohde huolellisesti läpi ja sen pohjalta laaditaan toimenpide-ehdotus. Halutessasi saat myös kirjallisen raportin toimenpidesuosituksista. Se, miten katon uusimista arvioidaan, keskustellaan yhdessä sinun kanssa. 

Valitettavan paljon tulee vastaan tapauksia, joissa katto uusitaan, vaikka korjauksillakin selvittäisiin. Siksi käymme aina paikan päällä tekemässä arvion, että saisit juuri omaan tilanteeseesi parhaiten istuvan ratkaisun. Tällöin voidaan perustellusti suositella joko korjausta, huoltoa, paikkausta tai katon uusimista.  

Mitä etua on uudesta katosta?

Uusi katto tarjoaa paljon huolettomuutta. Materiaaleilla on pitkät takuuajat ja katto on myös turvallinen, koska se täyttää nykyaikaiset rakennusmääräykset. 

Monesti vanhemmissa katoissa tulee vastaan tilanteita, joissa aluskate on hengittämätöntä muovikalvoa tai sitten se puuttuu kokonaan. Katon uudistuksen yhteydessä saat hengittävän aluskatteen. 

Remontin yhteydessä on hyvä tilaisuus parantaa samalla katon ja yläpohjan tuuletusta sekä tehdä lisälämmöneristystä energiatehokkuuden parantamiseksi. 

Jos pohdit vielä, tekisitkö remontin itse vai käyttäisitkö ammattilaista, niin lue mitä etuja ammattilaisen käytöstä on ja mistä tunnistat luotettavan remonttikumppanin tarpeeseesi täältä.