Miten ulkoverhousremontti tehdään ja mitä se maksaa?

Ulkoverhousremontti on mittava kodin remontti, jolla vaikutat talon elinikään ja asumismukavuuteen paljon. Ulkoverhousremontin teettämiseen on yleensä kaksi syytä. Toinen liittyy verhouksen ikään ja kuntoon, toinen lisälämmöneristykseen, jolla saadaan parempaa energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä.

Yleensä nämä kaksi tarvetta kulkevat käsi kädessä, kun remonttia toteutetaan. Kun seinä kerran avataan, miksei samalla vaivalla tekisi tarvittavaa lisälämmöneristystä? Tässä tekstissä käymme läpi, miten voit selvittää itse ulkoverhousremontin tarvetta, miten työ etenee ja millaiset ovat tyypilliset kustannukset.

Näin voit itse arvioida ulkoverhousremontin tarvetta.

Ulkoverhouksen kunnosta voi tehdä omatoimisen tarkastuksen. Tässä lista tärkeimpiä kysymyksiä, joihin vastauksia kannattaa hakea:

  • Vieläkö ulkoverhous pärjää huoltomaalauksella?
  • Missä kunnossa maalipinta oikeasti on? (hilseileekö, kariseeko, irtoaako lastuina)
  • Missä kunnossa puu on? Tuntuuko se koputellessa kovalta vai pehmeältä?
  • Miltä verhouksen alareunat näyttävät?
  • Onko silmin havaittavia lahovaurioita?
  • Onko ulkoverhouspaneelin takana tuuletusrako?

Tarkastaminen kannattaa aloittaa sieltä, missä sateen ja lämmön aiheuttama rasitus on kovin. Suomi on täynnä ulkoseiniä, jotka on remontoitu ”pilalle”. Vastaan on tullut useamman kerran rintamamiestalo, jonka ulkoseinät on maalattu hengittämättömällä lateksimaalilla. Välissä on voinut olla alkuperäinen sahanpurueristys, jonka päälle on vedetty lisäeristeeksi villalevyjä. Paneelit on kiinnitetty suoraan runkorakenteeseen, jolloin seinän ja eristeen väliin ei ole jäänyt tarvittavaa tuuletusväliä.

Puu voi pysyä lähes jatkuvasti kosteana sisältä tulevan asumislämmön vuoksi. Silloin maali ei enää pysy verhouksessa kiinni. Edessä on ennemmin tai myöhemmin ongelmia. Ulkoverhousremontti ei ole mikään poikkeus muiden remonttien joukossa, vaan senkin kohdalla viisain ratkaisu on ennakointi – ennen kuin tilanne pahenee. Vitkuttelu voi johtaa lahovaurioihin ja sisäilmaongelmiin. Sellaista riesaa kukaan meistä tuskin elämäänsä haluaa.

Miten ulkoverhousremontti etenee ja kuinka sen hinta muodostuu?

Ulkoverhousremontti mielletään joskus ”kesäremontiksi”, mutta sen voi oikeasti tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa. Vaikka pakkaskelissä. Urakka etenee seinä kerrallaan, joka mahdollistaa normaalin asumisen koko remontin ajan. Remontin kokonaiskesto on tyypillisesti noin 1,5-2 viikkoa, riippuen kohteen koosta ja lisälämmöneristystarpeesta. Laudoituksen ja eristämisen lisäksi seinien alaosiin asennetaan myös jyrsijäverkot, jolloin vältetään ei-toivottujen vieraiden pääsy rakenteiden sisään.

Tekemiemme ulkoverhousremonttien hinnat ovat vaihdelleet 10 000 eurosta 25 000 euroon. Edullisimmassa päässä ovat olleet matalat ja yksikerroksiset kohteet. Skaalan arvokkaammasta päästä löytyvät suuret omakotitalot, joihin tehdään lisälämmöneristys ja muita mahdollisia lisätöitä. Urakan hinnasta noin puolet on työtä (joka on kotitalousvähennyskelpoinen osuus) ja toinen puolikas materiaalikustannuksia.

Ulkoverhouspaneelina tämän päivän suosituin ratkaisu on teollisesti pohja- ja pintamaalattu paneeli. Kun puu maalataan ja homesuojataan jo ennen asennusta parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, työstä poistuu kokonaan erillisten maalaustöiden tarve. Paneelin korkeampi hankintahinta verrattuna pelkkään pohjamaalattuun versioon tulee hyvin nopeasti takaisin säästyvän työajan hinnassa.

Eristämisessä kansan suosikiksi on kohonnut puukuitulevy. Sen etuna on erinomainen hengittävyys ja lämmöneristyskyky. Se on myös ohut eriste, jolloin talon räystäät eivät jää lyhyeksi lisäeristystyön vuoksi. Luonnonmukaisena materiaalina puukuitulevy on myös ympäristöystävällinen valinta. Ulkoverhousremonttiin käytettävistä materiaaleista voit lukea lisää ulkoverhouksista kertovalta palvelusivultamme.

Pitkä kokemuksemme ulkoverhousremonttien parissa on käytettävissäsi, kun havaitset verhouksessa uusimisen tarvetta, haluat parantaa asumismukavuuttasi ja säästää lämmityslaskuissa. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi koskien ulkoverhousremonttia. Arviokäynnin tulemme tekemään veloituksetta. Ota yhteyttä meihin yhteydenottolomakkeella tai soita 040 189 1010.